چک لیست طلایی مصاحبه شغلی

مقدمه

شما باید با چشم باز و با اشراف کامل در جلسات مصاحبه حاضر شوید، چرا که تعداد شانس های شما محدود هستند و باید با به کار گیری تجربه هایمان، فرصت های خوب را روی هوا اصطلاحاً قاپ بزنیم. حالا اگر تجربه کم دارید، این مقاله انتقال تجربه من و خیلی از افرادی است که مدیر منابع انسانی و یا مسئول مصاحبه و استخدام سازمان ها هستند. سعی کردم قبل از نوشتن این مقاله با 3 نفر از این افراد صحبت کنم اما نشد که یک پادکست ضبط کنیم. لذا مطلب را در قالب یک مقاله به شما ارئه میدهم.

میخواهیم در این مقاله بررسی کنیم که در جلسه مصاحبه استخدامی، مدارک تحصیلی و سن و سال و باقی چیزهایی که فکر میکنیم مهم هستند، در 10 مورد طلایی اول اصلاً جایی ندارند.

کاور مصاحبه

توضیح چالش:

تا به حالا شده بعد از یک مصاحبه شغلی حس کنید آنقدر خوب ظاهر نشده باشید؟

همه ما معمولاً به این فکر میکنیم که چقدر میتوانستم بهتر باشم. چقدر خوب میشد اگر فلان حرف را نمیزدم یا فلان موضوع از کنترل من خارج نمیشد…

میخواهیم بررسی کنیم آیا چک لیستی وجود دارد که اگر یک به یک آن را رعایت کنیم، خیالمان راحت باشد؟

بررسی باورهای غلط در مصاحبه

  • اگر دیر برسم
    هیچ قراری را خوب نیست دیر برسید و باید همواره طبق ساعت مقرری که بنا بوده به دفتر کار برسید، حاضر شوید. اما نکته اینجاست که اگر بیاییم تاخیری را عمدی و با سیاست پیاده کنیم اتفاقی میفتد؟
    باید بگویم این بر میگردد به اینکه شما چقدر از شرکت مورد نظر اطلاعات دارید، اگر تعداد پرسنل آن، زیر 10 نفر بود، خیالتان راحت باشد که قبل از رسیدن شما حداقل 2 نفرشان دارند محیط را تمیز میکنند تا جلوی شما نشان دهند که تمیز هستند. لذا اگر بین 15 تا 25 دقیقه دیرتر از ساعتی که مقرر کردید بروید، هیچ اتفاقی نمی افتد. نکته مهم اینجاست که اگر دیرتر نرسیدید، اصلاً زودتر از موعد خودتان را به قرار نرسانید.
  • اگر عطر نزنم
    خواهشی که از شما دارم این است که این مسائل را اصلاً مدنظر قرار ندهید و اگر هم جزو اصول خودتان است که مرتب باشید و به خودتان برسید، تا 20 دقیقه قبل از شروع جلسه اصلاً عطر و ادکلون نزنید، نتیجه عکس به شما میدهد.
ادکلون قبل از مصاحبه شغلی
  • اگر جواب سوالات را بلد نباشم
    در خیلی از شرکت های خصوصی و غیر دولتی، اصلا بنا نیست شما جواب سوالات را درست بدهید، البته در بعضی مشاغل خاص این قضیه متفاوت است اما بدانید به هر حال کارفرما میداند شما خیلی چیزها را نمیدانید. بنا درست مصاحبه‌ی درست این نیست که او از شما آزمون بگیرد، بلکه باید با تجربه های گذشته شما و کارها و مهارت های شما، شخصیت شما، حجم مسئولیت پذیری شما، خوش اخلاقی شما آشنا شده و در نهایت میزان هزینه ای (حقوق و دستمزد) را که بابت حضور شما پرداخت میکند، بداند. بابت شروع کار هم نگران نباشید! اصلاً این روتین کار است که شما وقتی وارد سازمان جدیدی میشوید، یکی دو ماه طول میکشد تا با سیستم آن جا وفق پیدا کنید، پس کلی فرصت دارید تا اصول اولیه کارتان هم در همان مدت یاد بگیرید.

معرفی گام به گام چک لیست طلایی مصاحبه شغلی

چک لیست مصاحبه شغلی

۱. زمان‌بندی

  • ⬜ در بازه‌ی مجاز خودم را به جلسه رساندم.
  • ⬜ برای صحبت هایی که قرار است بکنم یک برنامه ریزی و زمان بندی انجام دادم تا روی موضوعی که میخواهم جلسه را بگردانم.

۲. ظاهر و پوشش

  • ⬜ لباسم عادی و مرتب است و در رسمی یا غیر رسمی بودن، افراط نکرده ام.
  • ⬜ موهایم و ریش و سبیلم مرتب است / روسری ام اتو شده و طوری بسته ام که در جلسه لازم نیست دائم روی سرم مرتبش کنم.
  • ⬜ عطر و ادکلون را روی خودم خالی نکرده ام / آرایش غلیظ نکرده ام.

۳. آمادگی

  • ⬜ اطلاعات کافی درباره شرکت به دست آورده ام / وبسایت یا پیج شان را بررسی کرده ام.
  • ⬜ رزومه، اسکرین شات، PDF و مستنداتی از این دست را در موبایلم آماده دارم.

۴. رفتار و زبان بدن

  • ⬜ به مخاطبم به اندازه کافی نگاه کردم و دائماً به میز یا زمین خیره نشدم
  • ⬜ درست و اصولی روی صندلی نِشستم و لم ندادم یا پایم را زیر آن یکی پایم قرار ندادم.
  • ⬜ با خودکاری که فرم را پر کردم یا لیوان کنار دستم دائماً بازی نکردم و به موقع از المان های جلوی دستم استفاده کردم.

۵. شیوه صحبت کردن

  • ⬜ بر موضوع اصلی تمرکز کردم و به حاشیه نرفتم و نگذاشتم دیگران هم به حاشیه بروند.
  • ⬜ پاسخ هایم به اندازه بود و خاطره تعریف نکردم.
  • ⬜ صحبت طرف مقابلم را قطع نکردم مگر در مواقعی که احساس کردم اشتباه میکند و یا وقت جلسه را میگیرد.
  • ⬜ جملاتم را کامل با فعل به پایان رساندم و شمرده صحبت کردم تا سیگنال اعتماد و مسولیت پذیری از خودم داده باشم.

۶. محتوای صحبت

  • ⬜ بدگویی درباره شغل یا کارفرمای قبلی نکردم و حرفه ای از دلایل جدایی از محل کار قبلی خودم سخن گفتم.
  • ⬜ درباره توانایی هایم دروغ نگفتم.
  • ⬜ نه راجع به مسائل شخصی خودم پاسخی دادم و نه سوال کردم.

۷. سوال پرسیدن

  • ⬜ درباره چیزهایی که در محیط کار به دنبالشان هستم سوال کردم.
  • ⬜ حقوق و مزایا را در اولویت قرار ندادم و به عنوان سوال آخر پرسیدم. (اگر کارفرما از شما در این باره زود سوال کرد، شما جلسه را مدیریت کنید و تقاضا کنید که به این موضوع در آخرین بخش بپردازید.)

۸. پیگیری

  • ⬜ ایمیل طرف مقابل را گرفتم و یکی دو روز بعد از جلسه تشکر کردم.
مصاحبه استخدامی

اگر فکر میکنید استانداردهای زیادی برای کار کردن یا رزومه ساختن دارید پیشنهاد میکنم مقاله کمال گرایی را بخوانید!

نکات بسیار مهم بعد از مطالعه چک لیست

پوشش و نمود بیرونی: نکته ای که وجود دارد این است که اگر شما جوری تیپ بزنید که گران به نظر برسید، اگر شرکتی که رفتید، استارتاپی باشد خیلی سخت شما را میپذیرد چرا که ممکن است احساس کنند که شما ظاهر پر هزینه ای دارید و در نتیجه حقوق و دستمزدتان ممکن است برایشان دردسر باشد یا ممکن است به خاطر حضور شما مجبور باشند نیرویی برای نظافت مفصل محل کار استخدام کنند و یا دستگاه قهوه ساز برای دفتر تهیه کنند.
مسئله بعدی، المان های دیگری غیر از لباس است که این روزها نمود بیرونی شان بیشتر از لباس است. گجت ها و اکسسوری ها. سعی کنید در جلسه نسبت با مقیاس مالی آن شرکت، نمودهای بیرونی خود را نشان دهید. مثلا در همین شرکت استارتاپی، اگر موبایل و هندزفری و ساعت شما گران قیمت باشد روی ذهن مخاطب در قدم اول، بی اختیار، اثر مستقیم میگذارد و ممکن است پیش قضاوتی های زیادی بکند. لذا سعی نکنید جوری ظاهر شوید که ذهن مخاطب به هم ریخته شود.

خنده و شوخی: شما همواره بدانید که با شوخی جمع و جور میتوانید جمع یا جلسه را مدیریت کنید. اما اگر باعث بشود طرف مقابل شما یا خود شما از نقشی که در جلسه دارید خارج شوید و خلاصه کار از دستتان در برود، اصلاً شوخی نکنید بهتر است. لذا بدانید آدمی که میخواهد با شما کار کند بلخره نمیخواهد از شما یک چهره جدی ببیند، دوست دارد آن بخش عظیمی از روز را که در محل کار هست، با آدم های خوش اخلاق بگذراند. اما بدانید به محض اینکه از حد بگذرد، همه چیز خراب میشود. معمولاً کارفرما با شوخی های شما همراهی میکند اما دارد نقش بازی میکند و در دلش شما را رد کرده است.

شوخی در جلسه

حقوق و دستمزد در مصاحبه شغلی:

خوب توجه داشته باشید که در جمع، چه کسانی نشسته اند. اگر دارید مستقیماً با رئیس مجموعه مصاحبه میکنید، عالیست! اما حواستان باشد اگر کس دیگری در جلسه حضور دارد و صدای شما را میشوند، در چارت سازمانی هم رده شما نباشد. ممکن است شما رقمی در ذهن تان باشد که رئیس تان با شنیدن آن در حالت رودروایسی با همکار قدیمی خودش، رقم کمتری به شما بدهد، اما اگر خودتان 2 نفر فقط باشید، او ذهن آرام تری دارد. لذا میتوانید این مسئله را تلفنی یا در قرار جداگانه بعدی مطرح کنید.

بیشتر کارفرمایان، خصوصاً در شرکت های خصوصی، به دنبال این هستند که شما چقدر مهارت دارید و چقدر اهل آموزش دیدن هستید. باقی چیزها خیلی برایشان اهمیت ندارد. حتی اگر شما فارغ التحصیل مقطع دکترا در بهترین دانشگاه کشور باشید. البته این مسئله در شرکت های دولتی متفاوت است و اول از همه شما را با مدرک تحصیلی یا سوابق مذهبی تان مورد بررسی قرار میدهند.

جلسه انحرافی

نتیجه گیری مصاحبه شغلی مخصوص دهه هشتادی ها

اکثر شما هیچ رزومه ای برای ارائه ندارید و کارفرما روی هیچ چیزی از شما نمیتواند حساب کند به جز انرژی شما، حرفه ای برخورد کردن شما و جسارت شما. پس سعی کنید این چک لیست را داشته باشید تا همیشه به آن نگاهی بیندازید.
جمله ای که قبل از جلسه مصاحبه باید با خودتان تکرار کنید این است:

یادتون باشه که مصاحبه استخدامی فرصتیه برای نشون دادن بهترین نسخه خودتون. از این اشتباهات دوری کنید و حرفه‌ای باشید!

حالا خیلی ها ممکن است بگویند وقتی سابقه ای ندارم، چطور باید برای خودم یک رزومه ای دست و پا کنم که اصلاً شرکت ها بخواهند با من تماس بگیرند. این مسئله را به طور مفصل در یک مقاله یا مینی دوره ویدیویی به شما ارائه میکنم.

یکی از مقالاتی که خیلی سعی کرده به ابعاد مختلف تکنیک های مصاحبه شغلی بپردازد این مقاله است، اما من تمام حرف های آن را قبول ندارم، با ذهنیت فرد بهتر وارد مقاله شوید تا بتوانید نکات درست آن را درک کنید.

به نکات بسیار ریز بینانه ای اشاره کرده بودین

اما توی قسمتی که نوشته بودید کارفرما نمیخواد از ما آزمون بگیره، مخالفم. چون توی شرکتی که من رفتم کارفرما انقد از من سوالات آزمون مانند کرد که به نظرم تستای کنکور آسون تر بود.

ممنون از شما

سید محمد

پاسخ از ادمین

ممنون از نظری که برای ما نوشتید. بله خب در شغل های مختلف متفاوت هست، این رو مد نظر بگیرید که اکثر مخاطبان ما تازه کار هستند و دارای رزومه محکمی نیستن که کارفرما بتونه ازشون آزمون بگیره. ولی من مطلب شما رو در ویرایش بعدی مقاله حتما جا میدم و مطالب این مقاله رو تا حدودی اصلاح میکنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up